Setonův hrnec

Maso dušené v Setonově hrnci, je opravdová zálesácká lahůdka. Nejdřív si vykopeme jámu asi půl metru hlubokou a přibližně širokou. Pak si připravíme kolík asi 75 cm dlouhý a 8 cm silný, na jednom konci špičatý. Mezitím už můžeme zahřívat v ohništi kameny.

Zároveň připravíme maso (vepřové, hovězí), nařežeme na silnější plátky(ale nebudeme dořezávat až do konce), prošpikujeme slaninou, proložíme cibulí, česnekem, okořeníme, zabalíme do kopřiv a čistého plátna do úhledného balíčku. Doporučuji balíček stáhnout drátem, aby se při vykopávání nerozbalil a nepřišli jsme tak o tu lahůdku.

Kolík zapíchneme ke stěně jámy, na dno dáme horký popel z ohniště, na něj pak žhavé kameny. Přidáme malou vrstvu mokré trávy a kopřiv, na ně položíme balíček masa a opět zasypeme mokrou trávou a kopřivami (větší vrstvou). Můžeme ještě zasypat horkým popelem a kameny (není nutné). Vše zasypeme hlínou.

Nyní je třeba cca hodinu čekat. Pak kolík vytáhneme, nalijeme pomalu do otvoru trochu vody a čekáme další cca hodinu. Maso se dodusí, pak ho opatrně vyhrabeme.

Stojí to za tu námahu, je to lahůdka.