Žádný skaut by neměl jen tak bez povšimnutí projít kolem vlhkého bláta, bez toho aby se podíval co za stopy v něm tentokrát uvidí.
Odlévání stop
Potřeby
Následující seznam je možná až zbytečně obsáhlý (v reálu je nutná jen polovina věcí), ale je sepsaný pro ideální a rychlé odlévání stop.
- sádra
- láhev s vodou
- proužky lepenky či silnější čtvrtky (dlouhé, široké cca 6 cm)
- kancelářské sponky
- špachtle (nejlépe dřevěná co se s ní kouká do krku)
- nejlépe gumová nádobka na rozdělávání sádry (či půlka gumového míče)
- hřebíky (120cm), nebo kolíčky na ohraničení stopy
- široký (natěřačský) jemný štětec
- sypátko (se suchou sádrou), nebo sýtko
postup odlévání
Nalezenou stopu a její nejbližší okolí je třeba očisti od větviček listů a podobně. Samotnou stopu doporučuji očistit jemně štěcem, rukou by mohlo dojít k poškození stopy.
Kolem stopy se udělá ohrádka (ani velká ani malá , prostě tak akorát 😈 ) z papíru. Ideálně pěkně kulatá nebo oválná, ostré hrany nevypadají dobře.
Ohraničenou stopu je ideální zasypat sádrou (tak akorát), pomuže to zvýraznění detailů.
Stopu je třeba zalít sádrovou kaší asi do výšky 2 – 4 cm (čím větší stopa tím radši do větší výšky). Nejvíce se toho může pokazit při přípravě sádry. Buď jí bude málo nebo moc, bude hustá nebo řídká, začne rychle tvrdnout….. Doporučuje se ji míchat na konzistenci krupicové kaše, to jak je sádra řídká ovlivňuje čas, po který budete čekat než se bude dát odlitek odnést.
A tímto jsme získali negativní odlitek stopy.
Pozitivní odlitek stopy
Většinou se k odlití pozitivního odlitku již nikdo nedostane, ale postup je následující:
- do krabičky (dle velikosti stopy) nebo malého pekáčku se vloží pečící papír
- naleje se do ní hustší sádrová kaše
- negativní odlitek se pořádně potře něčí mastným (olej, vazelína, indulóna…..)
- negativní odlitek se otiskne do kaše a vyčká se na stuhnutí kaše
- pak již se jen odebere negativní odlitek (někdy je třeba trochu více síly)
- a pozitvní odlitek je na světě, nechá se pořádně vytvrdnout
- vyjme z krabičky a je to